Tekst: Engelina Stakelbeek, Maarten van Basten / Foto's: Jacobien Schrier, Engelina Stakelbeek, Nina de vries


Groene vingers gezocht ...

De Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry schreef: 'Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mensen bij elkaar om het hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de eindeloze zee.'

Deze metafoor gebruik ik voor onze pioniers in de kruidentuin. Zij scheppen een toekomst. Zij scheppen een zee van kruiden, van vitale vruchten en bloemen. Naar die “zee” verlangen wij als pioniers, een jong team van doeners, met lef, van handen uit de mouwen, van vernieuwingszin en vooruit.

Deze kruiden-/moestuin van de grond af aan opbouwen is een boeiende opgave en kost de nodige inspanning. Veel voorzieningen ontbreken gewoonweg nog. En omdat zowel onze vereniging van vrijwilligers alsmede Het Park nog niet beschikken over methodes die zich in de praktijk hebben bewezen, zijn er ook wel wat tegenslagen.

Maar! Net als bij onze zeehelden van weleer geldt voor onze vrijwilligers het motto: ‘geen roem zonder strijd.’


Ik heb als coördinator gekozen voor een organische aanpak. Meegaan met de stroom. Naar het moment kijken. Het weer, kan tegen of mee zitten, het "onkruid' groeit explosief! Wat kunnen we vandaag doen. En hoe zullen wij dat gaan doen. Soms een plan loslaten. Dat kan heel verrassend en verfrissend werken.

Dat is juist het leuke van het pionieren. Steeds weer een nieuw stuk "ontginnen"


Onze groep telt nu elf pioniers. Daar hebben wij niet genoeg aan. Wij zoeken uitbreiding. Wij zoeken pioniers die inspiratie vinden in ontginnen, schoffelen, vormen uit zetten, bedden maken en ze vervolgens vullen met zorgvuldig geselecteerde planten en kruiden. Kom. Meld je aan. Want om dan nog maar in zeetermen te eindigen: “je kunt de zee niet oversteken door alleen naar het water te staren.”

Voor vragen of aanmelding, mail naar: kruidentuin@vrijwilligershogeveluwe.nl