Tekst: Wilma van der Bruggen / Foto’s: Marion van den Bergh, Gert de Rooij en Wilma van der Bruggen, jacobien Schrier.

Sinds oktober vorig jaar is de Tuingroep Jachthuis uitgebreid met maar liefst 10 nieuwe vrijwilligers, 2 dames en 8 heren. Een mooi resultaat van de wervingscampagne op de website.

Dat betekende een vliegende start van ons nieuwe seizoen op woensdag 10 maart. Op volle sterkte vertrokken wij naar de tuinen, om er daar achter te komen dat we de eerste weken rekening zouden moeten houden met bouwwerkzaamheden aan de ‘keukenkant’ van het Jachthuis. Vanwege een indrukwekkende bouwkraan konden we daar niet aan de gang. Dus stortten wij ons met z’n allen eerst op de ‘theekoepel-kant’, inclusief het netjes maken van de oostelijke toegangsweg.

Enkele weken later konden we ons (letterlijk) buigen over de buxus hagen rondom de rozenperken aan beide kanten. Wonderwel heeft de buxus-mot hier niet of nauwelijks vat op gekregen.

Plantjes die achterblijven in de groei worden vervangen en gaten worden opgevuld. Van parkmedewerker Richard van de Vegte ontvingen we instructies over het drastisch terugsnoeien van de hagen.

Zwaar werk (voor een groot deel overigens uitgevoerd door Scalabor), maar het lastigste bleek toch wel om alle afgevallen takjes en blaadjes uit de perken en van het gras te verwijderen. Nog steeds komen we allerlei resten tegen.

Bij het aanharken van de randen rondom de hagen moesten we zo nu en dan ook een enkele pad redden.

Die proberen zich stil te houden totdat het geweld van onze schoffels en harken overgetrokken zou zijn.

Begin april bereikte ons het bericht dat de borders aan weerskanten van het Jachthuis opnieuw zullen worden ingericht.

Het is de bedoeling dat het een kleurrijk geheel wordt en vooral…’wild-proof’.

Inmiddels is bekend dat het Park het nieuwe beplantingsplan (opgesteld door Parklaan) heeft goedgekeurd. Het wachten is nu op de nieuwe planten. Niet alleen de borders zien er nog wat kaal uit; hetzelfde geldt voor de rozenperken. Waarschijnlijk is het koude voorjaarsweer daar debet aan. De rozenstruiken ontwikkelen zich overigens heel verschillend. Waar de ene soort inmiddels weer behoorlijk wat groen laat zien, blijft de ander flink achter en hebben sommige struikjes het helaas niet gered. Hopelijk draagt het warmere weer eraan bij dat we op niet al te lange termijn de eerste knoppen mogen ontwaren!

In afwachting daarvan bereidden we de bloembedden voor door het aanwezige onkruid met wortel en al te verwijderen, opdat we daar in het bloeiseizoen geen omkijken naar hebben. En passant nemen we paden en stoepen mee en worden met nieuw gereedschap de paardenbloemen in de grasperken vakkundig met wortel en al verwijderd.

Dat paardenbloemen diep kunnen wortelen, weten we inmiddels. Bijgevoegd is een foto van een 80 cm lange wortel!

De vrijwilligers van de Tuingroep Jachthuis zijn niet de enigen die zich bezig houden met het verfraaien van het terrein rondom het Jachthuis. Zo hebben de mensen van Scalabor de grasstroken aan weerszijden van de toegangswegen geverticuteerd en voorzien van een laag grond. In ons werk kruisen we verder regelmatig het pad met huismeester Hein van Beek, die ons werk zeer kan waarderen, zoals ook blijkt uit de volgende quote: “Hoe mooi is het werk dat jullie doen. Voor de bezoekers van het Jachthuis is het beeld weer compleet, net zoals Berlage met zijn “Gesamtkunstwerk” bedoeld heeft. Dank!”