Tekst: Leo van Klaveren / Foto's: Maarten van Basten, Leo van Klaveren, Jacobien Schrier

Het Jachthuis in Coronatijd.

Ook voor de Jachthuisrondleiders was de eerste juli een memorabele dag. Ze mochten weer beginnen na ruim drie maanden. Echter: wel in beperkte mate. Slechts vier rondleidingen en met maximaal zes gasten.

Een groepje rondleiders heeft toen de veiligheidsinstrumenten vastgesteld. Rubber matjes op 1,5 meter afstand in elk vertrek op de vloer schept duidelijkheid. De standplaats van de rondleider is ook evident evenals de routing: wie gaat vóór en sluit de rondleider de gelederen of gaat hij/zij 'voorop?’ Hoe regelen we de ventilatie. Deuren open, ramen open kortom: een hele logistieke operatie voor onze veiligheid.

Even kwamen de mondkapjes ter sprake maar deze zijn niet overeenkomstig de policy van Het Park: zij zijn ook niet verplicht in het Park Paviljoen, het Museonder en het Museum. Dus ook niet in het Jachthuis. Ondertussen draaien we drie maanden met praktisch altijd volle groepen. Nou ja, vol.... Het maakt wel enig verschil of je twintig gasten rondleidt of zes. Wel verloopt de communicatie heel wat vlotter en is er meer gelegenheid tot dialoog.

De meeste rondleiders zijn weer in de running. Zo'n vijftig van de eenenzestig. Daar zijn bij inbegrepen de elf nieuwe rondleiders. Zij behaalden eind augustus het felbegeerde certificaat. Een hartelijke gelukwens komt hen toe. Het is nu zaak dat zij zich spoedig thuis voelen in de groep.

Een voorzetje werd gegeven doordat we een picknick hebben gehouden op de picknickweide. Een dertigtal rondleiders (allen met een eigen tuinstoeltje) kwam daar veilig bij elkaar (ruimte!!) en smikkelde van het lunchpakket van het restaurant. Een aanrader. Bedoeling was ontmoeting. Geen vergadering.

Een informatieve ontmoeting zit er voorlopig niet in. Joost is bezig een online-meeting te organiseren dus we zetten ons schrap: allemaal achter de laptop. We moeten er digitaal allemaal aan geloven.....


Dit jaar zouden we een belangrijke rol spelen in het gegeven '100 jaar Jachthuis Sint Hubertus'.

Hoogstwaarschijnlijk komen er op vier zaterdagen in november rondleidingen 'aan de lopende band'. Uiteraard binnen de veiligheidsvoorschriften.

Een klankbordgroep heeft dat allemaal getest. In een volgende Nieuwsbrief een relaas van deze 'trekker'.