Een warme zomer voor Jachthuis St. Hubertus

Tekst: Marry Woudenberg / Coördinator werkgroep jachthuis St. Hubertus - Foto's: Maarten van Basten - Jacobien Schrier

Ventilatoren, rolluiken en zonwering waren hard nodig om de temperatuur in het Jachthuis voor bezoekers en rondleiders draaglijk te houden.

En ook al is het seizoen voor het Jachthuis pas eind oktober afgelopen, nu is al duidelijk dat er weer een stijgende lijn zit in de deelname aan de diverse rondleidingen, waarbij ook de audiotour graag gebruikt wordt.

Het hoogseizoen is voor ons nog niet afgelopen. Er zijn tot eind oktober nog verschillende activiteiten gepland.

Het Jachthuis warmde deze zomer langzaam maar zeker op. De vertrekken moesten voorzien worden van ventilatoren om het toch aangenaam te houden voor de bezoekers en rondleiders. Rolluiken en zonwering naar beneden maakte het binnen wat duister, terwijl het zo zonnig was buiten. Een enkele keer kwam het voor dat we een bezoeker wat extra aandacht moesten geven in verband met de toch hoge temperatuur in sommige vertrekken.

Het aantal bezoekers voor de reguliere rondleiding ligt tot nu toe ietsje hoger dan vorig jaar om deze tijd: +3% en concreet betekent dat 400 bezoekers meer. Er is ook meer belangstelling voor de speciale rondleiding in het Jachthuis en de directe omgeving met het groen, de tuin en de vijver. De reguliere rondleiding met daaraan gekoppeld de bezichtiging van het Dienstgebouw trekt ook meer bezoekers: gemiddeld 65% bezetting. Wij bieden deze rondleiding 2 maal per week aan tot eind oktober.

Boekingen via de website van het Park nemen dit jaar toe van 45% naar 50%.

Het valt ons op dat het niet zo vaak meer voor komt dat bezoekers wel gereserveerd hebben, maar niet bij de voordeur van het Jachthuis verschijnen.

Maar je staat soms toch te kijken als een grote groep wel gereserveerd heeft maar niet op komt dagen.

Soms maken individuele bezoekers opmerkingen over de file bij de ingang van het Park: te lang wachten vind men niet prettig. We kunnen nu zeggen dat de komende tijd aan een verbetering van de ingangen gewerkt zal worden.

Beschermerkaarthouders mogen gratis deelnemen aan diverse activiteiten, ook in het Jachthuis. In 2018 was 4% van de bezoekers van de reguliere rondleiding Beschermer en dat is dit jaar gestegen tot 5% (761 bezoekers).

Vooral de De kinderrondleiding Kunst Kijken en Kunst Maken en het bezoek aan het Dienstgebouw trokken meer Beschermers dit jaar.

Van de audiotours wordt nog steeds dankbaar gebruik gemaakt. Chinese bezoeker is daar zichtbaar heel blij mee.

De meeste tours zijn in het Engels en Duits. Italiaans en Spaans duidelijk minder en Japans wordt maar zelden gevraagd.