Van Market Garden tot de Bevrijding.

Van September 1944 tot mei 1945.

Tekst en Foto's: KMM

Het Nationale Park had de Tweede Wereldoorlog tot aan' de operatie Market Garden' redelijk goed doorstaan. Er kwamen nog steeds bezoekers naar het Park en de kunst uit het Kröller Müller Museum was goed opgeborgen. Het zuiden van het Park was door de Duitsers afgesloten i.v.m. het Vliegveld Deelen.

In de relatieve rust op Het Park kwam verandering toen Arnhem in de vuurlinie van Operatie Market Garden, september 1944, kwam te liggen. In en rond Arnhem werd een dramatische slag geleverd tussen de Duitse bezetter en de Geallieerden.

Voor de Duitsers was dit aanleiding om 160.000 bewoners uit de stad Arnhem en omgeving te evacueren.

Op 24 september 1944 werd aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe opdracht gegeven om ruimte te maken voor het onderbrengen van de patiënten van de Arnhemse ziekenhuizen.

De gebouwen in het Park, waaronder het Kröller-Müller Museum, werden ingericht als “Roode Kruis Ziekenhuis”. Het Jachthuis Sint Hubertus werd het onderkomen van het verplegend personeel. Het toenmalige koetshuis/dienstgebouw werd tijdelijk een kraamkliniek en later opvanghuis voor evacuees. De Pampel werd een onderkomen voor de medici en hun gezinnen.

Dit duurde tot de bevrijding door de Canadezen op 15 april 1945.

De terugkeer van de patiënten en de medische staf naar Arnhem was op 1 juni 1945.


Het Museum werd met hulp van de Canadese bevrijders weer op 6 oktober 1945 geopend.

In een korte tijd werd er in het Park een belangrijk stuk oorlogsgeschiedenis geschreven.

Een fiets- excursie van twee en een half uur onder begeleiding van een Natuurgids komt o.a. langs de ziekenhuis locaties en sluit af op een markante plek in het Park.

Bij iedere locatie is een spandoek geplaatst met daarin een foto en die samen het verhaal vertellen van de geschiedenis van het Park tussen Market Garden en Bevrijding.

De foto-expositie in de filmzaal van het Museonder toont (digitale) originele beelden die in het Park zijn genomen aan het begin van de oorlog en de periode tussen 24 september 1944 en 25 april 1945.

Deze expositie kwam tot stand met medewerking van: Mevrouw S. Bergmans, dochter van W. Auping, conservator van het Kröller Müller Museum en fotograaf gedurende de oorlogsjaren.