De parkwinkel in een mooie, nieuwe jas

Tekst: Riet Schmidt / coördinator winkelvrijwilligers - Foto's: Maarten van Basten

Wie nu het Parkpaviljoen bezoekt, ziet bij binnenkomst meteen rechts de informatiebalie met daarachter de mooie, nieuwe winkel. Een aantrekkelijke, ruimtelijke uitstalling van de producten die er verkocht worden, lokt menig bezoeker naar binnen. Door de grote glazen puien is er een mooie lichtinval die de winkel ten goede komt.

De afgelopen maanden waren voor de werkgroep winkel heel spannend.

Op 21 juni is het Paviljoen geopend door de koning en het weekend daarop volgend was het gebouw geopend voor publiek. Zowel in het restaurant als in de winkel was het een drukte van belang. In de winkel konden ook dat weekend al “boodschappen” worden gedaan, zodat ook de vrijwilligers gelijk aan de slag konden. Een hele nieuwe winkel en een geheel nieuwe locatie, dat is wel even wennen! Waar kan ik alles vinden, waar moet ik naar toe en meer van dat soort elementaire vragen.

De afstanden in de winkel zijn nu veel groter, dus als je achter in de winkel bent om iets netjes te leggen, staat er net een klant voor de kassa en moet je als een speer terug, maar ach dat is goed voor de conditie.

En dan ook iets heel nieuws voor ons: alle artikelen zijn beveiligd en als je vergeet de beveiliging te verwijderen, gaat het alarm af en dat is even schrikken, vooral voor de klant natuurlijk. Vooral vaste klanten komen, zoals ze altijd al deden, graag even een praatje maken. Doordat we nu twee kassa’s hebben, gaat dat iets gemakkelijker, want je hoeft niet snel een gesprek af te breken om een andere klant te kunnen helpen.

Er wordt veel commentaar geleverd op het nieuwe gebouw. Oudere mensen zeggen vooral de sfeer te missen, maar “De Koperen kop” was echt niet meer van deze tijd. En sfeer moeten we met z’n allen maken!

Doordat de winkel ook in de avonduren geopend is, hebben we nieuwe vrijwilligers moeten aannemen. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. In de aanloop fase, hadden we weinig aanmeldingen, maar tegen de tijd dat de winkel geopend zou worden, kwamen er veel aanmeldingen. Helaas zaten er weinig geschikte kandidaten bij. Inmiddels is het wel gelukt vrijwilligers erbij te krijgen waar we erg blij mee zijn. Het rooster rond krijgen kost veel tijd en levert nog steeds veel puzzelwerk op, maar in rustiger tijden verbetert dat wel.

Een grote verandering voor ons als winkelpersoneel is wel onze blik naar buiten. Door de grote ramen zien wij nu alles wat er op het plein gebeurt.

Wat een belevenis: al die fietsende mensen, soms hele clubjes wielrenners, scooters, auto’s die nu over het plein rijden. Iets wat verboden is ..

Het Park is druk bezig hier een oplossing voor te vinden en er zijn al hekken geplaatst en verbodsborden. Maar de mens is vindingrijk: je tilt je fiets over het hek en gaat gewoon weer verder.

Al met al waren het dus spannende tijden, maar wij als werkgroep ‘winkel’ gaan er weer met groot plezier tegenaan.

En niet vergeten, kom ons eens een bezoekje brengen, wij hebben voor iedereen wat wils!