Tekst: Marry Woudenberg / Coördinator werkgroep Jachthuis St. Hubertus /  Foto: Artur Hennig, glazenier Heinersdorff, 1921; het ontwerp van de eerste, te donkere, serie voor de hal van het Jachthuis. Geïnstalleerd in maart 1922. Dit raam wordt binnenkort geïnstalleerd in het nieuwe 'Landhuis'. Foto Henk van Kooy.

Het voorjaar nadert en het wordt weer tijd voor iets nieuws. De themarondleiding ‘Helene Kröller-Müller koopmansvrouw en kunstverzamelaar’ stopt eind maart en met ingang van 1 april begint het voorseizoen. In deze periode neemt het aantal bezoekers weer toe en zullen er meer verschillende, interessante rondleidingen per dag gepland worden, waarbij ook historische kleding gedragen zal worden.


Rondleiding voor kinderen

Voor kinderen wordt er in de meivakantie een levendige rondleiding gegeven, verzorgd door rondleiders die kleding dragen uit de tijd van het echtpaar Kröller-Müller. Het dienstmeisje met mutsje en schort, de butler in zijn zwarte pak en het echtpaar keurig gekleed. Hij in het pak en zij in een prachtige robe met fraaie hoed. Tijdens het wandelen door de kamers van het Jachthuis komen kinderen ook een aantal verrassende dingen tegen.

Een andere rondleiding ‘Kunst kijken en maken’ is bedoeld voor de wat jongere kinderen. Zij gaan eerst kijken in het Jachthuis en daarna gaan ze zelf iets maken in de Speelkoepel. Hun ouders kunnen ondertussen aan de reguliere rondleiding deelnemen.


Rondleiding volwassenen ‘In en om het Jachthuis’

Voor de volwassenen is er dagelijks de reguliere rondleiding door vijf vertrekken. In het weekend en vakantie- en feestdagen bieden we hiertoe negen mogelijkheden aan. Tot november kunnen bezoekers met een rondleider één keer per week naar het Dienstgebouw dat deel uitmaakt van het Jachthuis. Daar stonden vroeger de paarden op stal en lag het hooi op zolder. Later kwamen er auto’s die ter plekke wel eens een doorsmeerbeurt moesten krijgen.

De rondleiding ‘In en om het Jachthuis’ is gekoppeld aan een reguliere rondleiding binnen. Buiten worden de bouwstijl van Berlage en gebruikte bouwmaterialen bekeken, de tuinen en de binnenplaats. Deze rondleiding vindt op donderdag en zaterdag plaats.