Het Parkpaviljoen; een multifunctioneel gebouw ...

Tekst: Henk den Besten / Foto's: Henk den Besten, Jacobien Schrier

In het centrumgebied van het Nationale Park de Hoge Veluwe, is midden vorig jaar, het nieuwe Park Paviljoen in gebruik genomen. Het is een multifunctioneel gebouw waar het Parkrestaurant, de Parkwinkel, Informatievoorziening en Ontvangstruimten een eigen plek hebben. Naast het Bezoekerscentrum, is de balie in de hal van het Park Paviljoen de 2e werkplek van onze werkgroep Publieksmedewerkers.

Het aantal vrijwilligers van onze werkgroep Publieksmedewerkers is vorig jaar toegenomen van een dertigtal medewerkers naar ruim veertig. Mutaties in onze werkgroep maken het mede noodzakelijk om regelmatig op zoek te gaan naar nieuwe vrijwilligers. Om die reden was het een hele uitdaging voor onze werkgroep, om dit voor de opening afgerond te hebben. (o.a. het werven en opleiden van nieuwe medewerkers).

Het aantrekken van nieuwe vrijwilligers gaat moeizaam. Vrijwilligers hebben tegenwoordig iets te kiezen. Instellingen en organisaties op zoek naar vrijwilligers, vissen n.l. in dezelfde vijver. Daarnaast moet nog blijken of de functie van publieksmedewerker past bij de nieuwe vrijwilliger.

Beide balies van zowel het Bezoekerscentrum (Museonder), alsmede het Park Paviljoen zijn de werkplekken van een veertigtal vrijwilligers.

Zij draaien als Publieksmedewerker zo’n 3 a 4x per maand hun diensten (een dienst is een dagdeel van 4 uur), bijgestaan door een vaste kracht van het Park. Het park is 365 dagen per jaar geopend en de informatiebalies zijn dagelijks geopend van 09:30 17:30.

De veelheid aan activiteiten en mogelijkheden voor de bezoekers aan het Park maakt, dat de vrijwilligers veel moeten weten en zich regelmatig moeten “bijscholen”. Het verstrekken van informatie en het functioneren als vraagbaak voor de vele bezoekers is een interessante bezigheid.

Zo kun je vragen verwachten over o.a. de wandel- en fietsroutes, de wild- en vogelobservatieplaatsen, de verschillende landschappen, kunst in de natuur, het Jachthuis Sint Hubertus en het Kröller Müller Museum met bijbehorende beeldentuin.

Op de meest uiteenlopende vragen, wordt een helder antwoord verwacht.

Dat is de taak van de publieksmedewerker: bezoekers met goede informatie en een goed gevoel het Park laten verkennen. Als je dan aan het eind van de dag dezelfde bezoekers weer spreekt en ze zeggen dat ze een topdag hebben gehad, is dat waar je het als vrijwilliger voor doet. Ben u op zoek naar een leuke vrijwilligersfunctie in een prachtige omgeving, meld u dan aan.