Bericht van uw coördinator

Tekst en Foto’s Robert ten Hooven

Nieuws van de Dennenscheerders en de Tuingroep

Voor mij als nieuwe coördinator van de Dennenscheerders en de tuingroep Hubertus is alles nieuw. Ook deze eerste digitale versie van de Nieuwsbrief is nieuw en het schrijven.

De vraag is dan wat je te melden hebt en dat is eigenlijk te veel, maar ook weer niet altijd zo nieuw dat het in een nieuwsbrief moet komen. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen.


Het is geen nieuws dat we zowel bij de tuingroep als bij de dennenscheerders te kampen hadden met de nadelen van het uitzonderlijke warme en droge weer. Nog steeds is de droogte niet voorbij en zien we veel schade daardoor in het veld. Tijdens de zomer hebben we om veiligheidsredenen het werken in het veld een paar keer moeten overslaan. De temperaturen liepen te hoog op om veilig te kunnen werken. De hitte kan nare gevolgen hebben voor de gezondheid en een zonnesteek ligt op de loer. De teken hadden in deze periode niet zo’n goed tijd en daar hadden we dus juist minder last van. De - met dank aan het Lo van Dijkfonds - aangeschafte tekenverwijderaar werd daarom zelden of niet gebruikt.

De toestroom van nieuwe vrijwilligers blijft gelukkig aanhouden. Hierbij is het vooral wennen aan de verscherpte regelgeving met betrekking tot de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming.)

Met namen, adressen etc. en vooral ook met de aanvraag en het beheer van b.v. de VOG (Verklaring omtrent Gedrag) moeten we zorgvuldig omgaan.

De aanmelding van nieuwe vrijwilligers verloopt als van zelfsprekend anders in de huidige Vereniging van Vrijwilligers dan toen we nog Vrienden waren. Het proces krijgt steeds meer vorm, maar kan op punten zeker nog beter. De AVG is ook een reden om in deze nieuwsbrief niet vrijelijk namen te noemen van mensen die komen en gaan als vrijwilliger. Mensen die het aangaat en de groepen waar leden in werkzaam zijn weten wel om wie het gaat.

Op snuffelstage

bij het Rosarium

in het Vondelpark

Het Verslag Tuingroep 2018

De tuingroep bestaat uit 12 vrijwilligers die gedurende de periode van maart tot december bijeenkomen om de tuinen rond Slot Hubertus te onderhouden. De werkzaamheden bestaan uit regulier tuinonderhoud aan de border, gazon en de rozen perken.

In de eerste weken van maart was er nog weinig groei en bloei te bespeuren, omdat de maand maart begon met een voortzetting van het koude weer van februari. De temperatuur kwam in de eerste dagen van maart niet boven het vriespunt uit en met 11 vorstdagen voelde en was het gewoon koud in het voorjaar.


Het betekent echter niet dat er geen werkzaamheden waren. De storm die in het begin van het jaar Nederland in zijn greep had heeft ook zijn sporen nagelaten in het park. Eerst hebben wij afgewaaide takken en resten van bomen verwijderd. Daarna is het werkmateriaal in orde gebracht en een begin gemaakt met het opschonen van de border. De border en het gazon voorzien van de nodige meststoffen.

Vorig jaar was er al sprake van maar dit jaar was het dan zover. Het op fossiele brandstof aangedreven werkmateriaal was aan vervanging toe. Medio mei werd het nieuwe werkmateriaal geleverd o.a. de zitmaaier, trimmer en de bladblazer.

Ondanks onze inspanningen blijft de groei van de rozen, border en buxushagen ver achter op het beoogde doel. Om eens een kijkje te nemen hoe anderen hun rozen onderhouden zijn wij op snuffelstage geweest bij de Rosarium in het Vondelpark. In het Rosarium worden rozenvakken met verschillenden rozen soorten onderhouden. Omdat de status van de rozen in het park te wensen overlaat zal de herinrichten van de tuinen in overweging genomen worden. Misschien worden meteen de buxushagen vervangen want de buxusmot(rups) ligt op de loer.

Als coördinator van 5 groepen van dennenscheerders en de tuingroep ben ik er trots op hoeveel werk er verzet wordt. Inmiddels heb ik alle groepen minimaal één keer in het veld opgezocht en dan valt op dat er met veel passie gewerkt wordt. Ook valt op dat elke groep een beetje een eigen cultuur en karakter heeft. Dat is mooi en moet vooral zo blijven.

Via de nieuwe website zullen meer verhalen gedeeld worden. Hierbij dan ook een oproep aan allen om verhalen en foto’s aan te leveren en zo te delen met collega vrijwilligers.