Nog steeds geen rozengeur en maneschijn voor de Tuingroep

Tekst: Jan Veltman / Contactpersoon Tuingroep

Na een hoopvol begin met een goed plan en een gedegen aanpak, lijkt de motivatie van de Tuingroep te lijden onder de teleurstelling die desondanks hierop volgde. De gedroomde rozenpracht, waar alle inspanningen op gericht waren, is er ook deze zomer niet gekomen

Maart 2019

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn in volle gang.

De tuin wordt n.a.v. het eerder uitgevoerde grondonderzoek voorzien van de nodige meststoffen en de nieuwe rozenstruiken worden geplant.

Het werkmateriaal wordt op orde gebracht, de accu’s opgeladen: we zijn er klaar voor en zien het seizoen rooskleurig tegemoet!

April 2019

De rozenstruiken slaan goed aan, we houden ons strikt aan het bemestingsplan en het is duidelijk te zien dat de aanpak resultaat oplevert. Ook het onkruid doet het goed, met name vogelmuur tiert welig tussen de nieuwe aanplant. Echter, niet geheel onbelangrijk, geen spoor van roodwild waar te nemen.

Mei 2019

Het ziet er veel belovend uit, de verwachtingen zijn hooggespannen.

Krijgen we na twee troosteloze jaren een tuin rond het jachthuis waar de rozen weer een blikvanger zullen zijn?

Juni, juli en augustus 2019

De teleurstelling is groot, er zijn duidelijke sporen van roodwild aanwezig. De sporen geven aan dat het systematisch door de tuin wandelt en zich links en rechts tegoed doet aan de jonge rozenknoppen. We moeten ook dit jaar rekening houden met het feit dat slechts een enkele roos in bloei zal komen te staan. De verwachting is dat de investeringen, tijd en energie, die gedaan zijn niet het gewenste resultaat opleveren.

September en oktober 2019

De motivatie van de tuingroep is op een dieptepunt. Inmiddels heeft een aantal leden van de tuingroep de neuzen gericht naar de nieuw aangelegde kruidentuin.Het is duidelijk dat het roodwild de rozentuin beschouwt als een ‘All you can eat’ buffet.

Inmiddels is ruim 70% verorberd. De rozenstruiken staan er fris en fruitig bij maar helaas is slechts een enkele rozenknop aan de veelvraat ontkomen.

Voor de tuingroep nadert het einde van een actieve periode, we laten de komende maanden de herfst en de winter hun werk doen. De grasperken en -stroken hebben te lijden gehad van de droogte maar hier maken wij ons minder zorgen over, dit herstelt wel weer. We hopen nog steeds op een oplossing voor het roodwild dat de weg naar de tuin weet te vinden. De tuingroep wacht met spanning de verdere ontwikkeling af.