Tekst: Henk van Reijn / Foto's: Frank Fichtmuller, Henk van Reijn, Wim Weenink.


Hei is er voor jou

Het weekend van 21 en 22 augustus was het drukste weekend van het jaar. Dat had een reden. Wie in dat weekend het park bezocht, mocht een bijzonder aandenken mee naar huis nemen.

In het natuurgebied was een terrein van één hectare vrijgesteld om er een gratis bosje heide te komen knippen. En daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Het hele weekend hebben natuurgidsen hierbij geassisteerd en de bezoekers geïnformeerd over het beheer van de heide.


Bronstexcursies in september

Zoals gebruikelijk waren er ook dit jaar elke dag in september bronstexcursies. Evenals vorige jaren weer een groot succes: elke avond was volgeboekt. Anders dan in de tijd vóór Corona geen 20 gasten per wildobservatiehut, maar 10.


Hoge Veluwe Wandeldag zaterdag 9 oktober

Top drukte, prachtig wandelweer, langs de routes diverse informatieve stands die bemand werden door natuurgidsen. Een topdag. Dit jaar veel aanmeldingen vooraf en veel spontane aanmeldingen op de dag zelf, alsof het juk van de corona-maatregelen nog even afgeschud diende te worden.


Herfstvakantie Kinderactiviteiten

In totaal hebben 283 kinderen en 256 volwassenen deelgenomen aan de speurtocht. We zijn tevreden over deze aantallen. De moeflonmedailles die overgebleven waren van de Hoge Veluwe Loopdag (niet doorgegaan ivm Corona) vonden gretig aftrek bij de deelnemende kinderen. Bij de kinderactiviteiten in de Kerstvakantie mogen we opnieuw deze medailles uitdelen en kinderen gelukkig maken met deze mooie medailles.


Herfstvakantie Moeflon fietsexcursie

In het kader van “100 jaar moeflons op de Hoge Veluwe” zijn we van de zomer begonnen met moeflon fietsexcursies. Een groot succes. In de herfstvakantie waren dit de laatste van deze excursies dit jaar.

Volgend jaar weer moeflonexcursies? De wolvin binnen ons park heeft de afgelopen maanden gezorgd voor veel onrust. Het park gaat moeflons evacueren en de overblijvers worden afgerasterd. Er was een filmpje van omroep Gelderland, met Jacob Leidekker waarop meters hoge elektrische rasters te zien waren.

Hopelijk gaat dit werken. Bij de laatste excursie was een mevrouw die al twee keer met Henk Ruseler op moeflonexpeditie was geweest. Geen moeflon gezien. Ook op deze excursie geen moeflons, wel geweidragers en zwijnen. Iedereen was tevreden, ook de mevrouw die in 2022 terugkomt voor haar vierde kans.

Gelukkig kunnen we ook heel mooie foto’s laten zien.


Herfstvakantie paddenstoelen

Sinds lange tijd staan er weer paddenstoelen-excursies op het programma van het park. Drie excursies en allemaal helemaal volgeboekt. Het was een prachtig paddenstoelenjaar. De deelnemers, ouders en kinderen, hebben volop kunnen genieten van de grote verscheidenheid aan paddenstoelen.

Wat een rijkdom aan soorten, vormen en kleuren! En dan die kleintjes, die ieniemienie-paddenstoeltjes op een half vergane dennenappel. Die maakten ook indruk.


Gidsenwandeling

Na een lange corona pauze is de maandelijkse gidsenwandeling weer opgepakt door de werkgroep van huidige en gestopte gidsen. De laatste maandag van de maand start deze wandeling op steeds een wisselende plek. Iedere natuurgids is welkom.

Zo ook deze laatste maandag van november. Onder een stralend winterzonnetje, het ijs nog op de plassen, zijn we met 15 wandelaars gestart vanaf de parkeerplaats bij het bosje van Staf.

De zon heeft ons niet meer verlaten, de machtige wolkenluchten ook niet. Prachtige herfstkleuren, fascinerende vergezichten en sporen van de aanwezigheid van de wolf. We liepen echt door wolvengebied. Op verschillende plekken, een paar meter van het pad, restanten van de prooien van de wolf. Van nog redelijk recente datum tot al wat langer geleden, lagen er moeflon- of reeënresten in de heide en duidelijk herkenbare wolvenpoep. De kop en hoeven ontbraken vaak, mogelijk waren die versleept door een aaseter.